Nieuwsbrief 13 – september 2013

Warm weer: Kruisbessenfool.

fruits-food-gooseberry (Medium)Door Guido.

Dat kruisbessen zich behalve voor directe consumptie of verwerking tot jam ook lenen voor een eenvoudig maar lekker toetje blijkt uit dit recept voor een kruisbessenfool uit het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van Mejuffrouw C.J. Wannée.

Zoals zoveel lekkere dingen laat het toetje wel even op zich wachten…

Lees verder op de pagina recepten

September:

door Peter

Hoe brengt een moestuinier zijn dagen in september door?

oogst van Gogh

Waarschijnlijk met één been in de keuken om de oogst te verwerken en met het andere nog in de moestuin. In september is de tijd rijp om een groot deel van de oogst uit de moestuin te verwerken. De diepvries en weckketel maken overuren en de kelder komt langzaamaan vol met potjes jam, augurken en de voorraad aardappels. Op de tuin moet de onkruidgroei onder controle gehouden worden en de groenten beschermd om niet te worden aangevreten. De groeiomstandigheden in september zijn veranderlijk en kunnen flink schommelen. Dit heeft natuurlijk invloed op de ontwikkeling van de gewassen en zo gauw het weer verandert naar een wat vochtiger en koeler weertype is dat niet bevorderlijk voor de groei, maar wel gunstig voor slakken die massaal naar de moestuin afzakken om er zich tegoed te doen aan de malse bladeren van onze mooie plantjes. De slijmsporen die ze achterlaten vormen ook broeinesten van bacteriën. Slakken paren in het voorjaar en najaar. Een slak kan honderden eitjes leggen die na enkele weken uitkomen. De jonge slakjes zijn na amper twee maanden volwassen en kunnen dan op hun beurt voor eieren zorgen. Probeer er zoveel als mogelijk weg te vangen zodat ze geen plaag kunnen vormen het komend voorjaar.

Fruitbomen moeten gesnoeid zodat ze nog voor de winter kunnen herstellen. Bramen en frambozen kunnen na de oogst worden teruggenomen. Door boomlijmbanden rond de stammen van je fruitbomen te wikkelen voorkom je dat de wijfjes van de wintermot langs de stammen omhoog kruipen. Op die manier kunnen ze daar geen eitjes afzetten waar in het voorjaar rupsen uit komen die de bladeren ernstig aanvreten.

Ook is september een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. De grond is nu nog voldoende opgewarmd waardoor de wortels er nog goed zullen in verankeren. In september kun je de vaste planten ook nog uitgraven om ze te scheuren en de jongste buitenste delen mogen dan weer de grond in.

Op de vrijgekomen stukken kunnen er groenbemesters worden gezaaid. Groenbemesters zorgen ervoor dat het perceel onkruidvrij blijft en dragen ook bij aan de verbetering van de bodemstructuur.

In deze nieuwsbrief verder nog aandacht voor een paar soorten groente die men nog kan zaaien en natuurlijk een paar recepten.

Gevulde spitskool met groentevulling en gehakt

recept van Corrien OlijdamSpitskool

1 spitskool is genoeg voor 2 personen, afhankelijk van de grootte. Het recept is voor 4 personen

Bereidingstijd ongeveer 45 minuten plus 30 tot 35 minuten oventijd

De koolbladeren worden heerlijk zacht, zelfs mijn echtgenoot, die niet van kool houdt, vond het lekker. In de rubriek recepten het hele recept.

Lief en Leed

van de redactie

– Eind juli is Rogier van Splunter op zijn werk lelijk ten val gekomen. Rogier heeft daarbij zijn heup bloemengebroken en is de komende tijd uitgeschakeld. Voordat je na een dergelijke blessure weer lekker op de tuin aan de gang kunt duurt nog wel een poos. We zijn met een mooie bos bloemen bij Rogier geweest om hem beterschap te wensen. Ook bij dezen een oproep aan de leden van de Ooi om Rogier eventueel een handje te helpen de komende tijd.

– Op 17 augustus is Yosri Mosterd (het jongste lid van de vereniging) 18 jaar geworden. Yosri, van harte gefeliciteerd! Nu je achttien bent geworden staan de bosmaaier en andere machines op je te wachten!

Sla zaaien hartje zomer

door Peter

Om een doorlopende aanvoer van sla te garanderen moet er regelmatig opnieuw gezaaid worden. Het probleem is, dat wanneer de temperatuur van de bodem te hoog is, slazaad niet ontkiemt. De kritische periode is een paar uur na het zaaien. Zaaien tussen twee en vier uur ’s middags betekent, dat het zaad ’s nachts begint te kiemen wanneer het koeler is. Of zet het zaad in een koele ruimte, wij zetten hier thuis de zaaitray in onze fietsenkelder waar de temperatuur niet boven de 18 graden komt. Zodra het zaad ontkiemt moet het in het licht gezet worden. Hieronder nog even het toepasselijke gedicht van Rutger Kopland dat hij zelf niet meer wilde voordragen maar nu op geheel andere wijze in beeld gebracht:

kopland_jonge-sla

Sla nog te zaaien eind september:

Zaaien onder bedekking
raketsla, mosterd, mizuna, mibuna, (snij)cichorei, snijandijvie, wintersla, veldsla, cichorei.

Zaaien in volle grond
veldsla, winterpostelein

Knoflookverse-knoflook-violet

door Wilma

We zijn bijna op weg naar het zuiden van Frankrijk, waar wanneer we volgende week aankomen, behalve de eerste cantharellen en druiven, de verse oogst knoflook op de weekmarkt in Vaison la Romaine ligt. Een mooie violette soort nemen we mee, dat weten we al. Die gaat het worden! Daarom vast een stukje over het telen van knoflook.

knoflook beschermd Planten

Knoflook kan het beste tegen eind september/begin oktober geplant worden. De planten zijn winterhard, ook als ze nog erg klein zijn. Toch is het van belang om ze te beschermen tegen wind bij vorst.(Zie foto) Een tip van Paul: wanneer je veel zonnebloemstelen hebt, maak daar een beschutting van rondom. Maar het kan natuurlijk ook van ander materiaal. De knoflook overleeft zo de winter en levert dan vanaf eind juni/begin juli de eerste bollen. Het poottijdstip is heel belangrijk; zaaien in het voorjaar is gedoemd te mislukken. Knoflook vormt bollen bij een langer wordende dag, in het voorjaar dus. De voorsprong die we krijgen door het planten in het najaar is cruciaal voor de teelt hier in Nederland. 

Koop het liefst pootgoed bij een zaadhandelaar, dan is het uitgangsmateriaal ziektevrij. Wil je het toch doen met knoflook uit de supermarkt, kies dan teentjes die er perfect uitzien, zonder vlekken of aantastingen. Kies teentjes van een behoorlijk formaat, kleine teentjes geven ook kleine bollen knoflook. De allerkleinste plantjes leveren bollen met slechts één rond teentje (een teen voor een teen dus).
De plantafstand is ongeveer 15×15 cm voor kleine bollen en 20×20 cm voor de grote.

Bemesting
Voor knoflook is het van belang dat de structuur van de bodem goed blijft. Omdat het gewas lang op het veld staat en we tussendoor weinig of geen grondbewerking meer kunnen uitvoeren, moeten we van te voren onze maatregelen nemen. Meng dus b.v. een flinke hoeveelheid compost door de bodem . Bij gebrek aan compost is potgrond ook prima. Turfmolm is minder geschikt.

Ziekten en plagen
Witrot is een schimmel die in de bodem leeft en knoflook tijdens alle groeistadia kan aantasten. Voorkomen is beter dan genezen; pas altijd een vruchtwisseling van enkele jaren toe en zorg ervoor dat de grond goed water kan afvoeren. Een manier omdat te doen is het maken van een verhoogd plantbed. Thrips kunnen langerekte gele strepen op het blad veroorzaken. Thrips is vooral een plaag als het erg droog is.

Gewasverzorging
Geef de planten in het voorjaar goed water. In de afrijpingsfase mag de boel wel opdrogen.

Oogsten en bewaren
Als het blad verdroogt en de knoflookstelen omvallen, is het gewas rijp. Kleinere bolletjes zijn vaak eerder rijp en kondigen de oogst al aan. Laat de geoogste bollen goed nadrogen en afrijpen. Bewaar knoflook op een droge, koele, vorstvrije plaats. 

In de volgende nieuwsbrief een aantal vers geïmporteerde knoflook recepten.

Appel-pruimentaart

door Peterappel-pruimentaart

Augustus de oogstmaand, op de tuin valt niet meer erg veel te zaaien. Bijhouden, oogsten, vriezen inmaken en je verheugen op de puimen en appels die hangen te wachten in de boom. Lekker en makkelijk te maken en ook geschikt om in te vriezen is de appel-pruimentaart waarvan het recept te vinden is in de rubriek recepten.

 

vlinder op bloemGroen verjaardagscadeautje?

van de redactie

Naar aanleiding van de vlinderteldag afgelopen maand maakte Corrien de redactie attent op een leuk verjaardagscadeautje dat je kunt versturen. Je kunt het natuurlijk ook jezelf cadeau doen.

Volg de onderstaande link:

http://www.vlinderstichting.nl/winkel.php?rid=13

Je kan natuurlijk ook verder nog even kijken op deze website geheel gewijd aan vlinders.

barbeque_happy_guyTuintip:

van de redactie

Pissebedden en slakken hebben een hekel aan barbecue-as. Wel oppassen waar je as strooit omdat de structuur van de grond kan bederven. Kleigrond met as slibt eerder dicht, dus alleen strooien op plaatsen waar de dieren last bezorgen.

WAGENINGEN – Vlinderstichting

Vlindervrienden kunnen dit jaar hun hart ophalen: deze zomer is voor vlinders in Nederland met gemak de beste zomer van de eeuw. 

VlinderstichtingFoto: ANP (Koen van Weel)

Uit gegevens van het Landelijke Meetnet Vlinders blijkt dat 2013 andere goede zomers voor vlinders als 2003 en 2006 ruim verslaat, meldt De Vlinderstichting op natuurbericht.nl

Harde cijfers zijn moeilijk te geven, zegt de stichting, maar vrijwilligers hebben deze zomer op vaste routes gemiddeld zo’n 40 procent meer vlinders gezien dan in het jaar ervoor. Redenen hiervoor waren de koude winter en het koele en late voorjaar. Hierdoor begon de vegetatie langzaam te groeien en was er altijd voldoende voedsel voor de rupsen. Vanaf juni zorgde de warme zomer voor optimale omstandigheden om volop te vliegen.

Dit betekent echter niet dat het goed gaat met de vlinders in Nederland. De zomer van 2013 zou in de jaren negentig namelijk een heel gewone vlinderzomer zijn geweest. De vlinderstand loopt sinds 1990 langzaam maar voortdurend achteruit. Er zijn betere en slechtere jaren, maar de trend is negatief.

„We hopen dat deze zomer een keerpunt is”, zegt Kars Veling van De Vlinderstichting, „maar dat kunnen we niet voorspellen.” Als het de komende tijd niet al te droog wordt, is de kans groot dat ook volgend jaar weer een goed vlinderjaar wordt, aldus Veling.

 Wijziging rekeningnummers

IBANvan het secretariaat

Van rekeningnummer naar IBAN

Vanaf 1 februari 2014 is er geen verschil meer tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen en incasso’s binnen Europa. Iedereen maakt dan gebruik van IBAN (International Bank Account Number) en BIC (Bank Identificatie Code). 

Op 1 februari 2014 wordt dan ook het SEPA betalingssysteem (Single Euro Payments Area) ingevoerd. Door de komst van SEPA wordt het makkelijker om binnen de Europese Unie geld over te boeken. 

Dit heeft als gevolg dat iedereen een “langer” rekeningnummer krijgt. Het nieuwe nummer van de Volkstuin Vereniging in Doesburg staat hieronder.

IBAN: NL79INGB0005638857

Voor mensen die de beschikking willen hebben over een handig hulpmiddeltje om ook andere rekeningnummers over te zetten naar IBAN volg de onderstaande link:

https://www.iban-converteren.nl/

Groene Passie

van de redactie:Nieuwsbrief 3 GroenePassie-Volks Tuin Beurs

Voor iedereen die graag natuurvriendelijk wil tuinieren en zelf zijn eigen voedsel kweken, is onder andere Groene Passie het antwoord op de vraag. Deze unieke en eigentijdse beurs vindt plaats in de Americahal te Apeldoorn, van 22 tot en met 24 november 2013. De openingstijden zijn: vrijdag 22 – zondag 24 november van 10:30 tot 18:00 uur. 

Groene Passie biedt de bezoeker een breed assortiment zaden en plantgoed, innovatieve tuingereedschappen en producten om de oogst te verwerken. Op de eerste etage van de Americahal is de bezoeker welkom voor een uitgebreid programma met lezingen over interessante thema’s op het gebied van natuurlijk tuinieren, zoals gezonde gronden, dieren en insecten als medewerker, permacultuur, biologisch eten kweken, tuinieren op een balkon of in kleine buitenruimte, bewaren van oogst, het nut van bijen in de tuin, aanleggen van een moestuin en kennis over het kweken van eigen fruit.

Op vrijdag 22 november willen we, net als in 2012, een gezamenlijke trip met tuinders van de VVID naar Apeldoorn organiseren. Laat s.v.p. weten of je geïnteresseerd bent om die dag mee te gaan. Wanneer mensen plaats in een auto hebben laat dat ook even weten. De kosten voor een entreebewijs zijn dan € 7,50. Het bestuur probeert ook nog kortingskaarten te organiseren zodat tuinders die niet op 22 november meekunnen op andere dagen toch korting kunnen krijgen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.