Nieuwsbrief 10: juni 2013

Van Gogh in Doesburg

door PeterEldense Blauwe in bloei (Medium)

Zoals zo vaak staan we hier bovenop de dijk van de IJsselkade te twijfelen wat we aan zullen trekken wanneer we naar de tuin gaan. Wordt het een dikke of een dunne trui en zal een bodywarmer genoeg zijn? De wind komt uit het noorden en we hebben allebei net de naweeën van een luchtweginfectie. De verlokkingen van lekker even buiten zijn en een beetje rommelen op de tuin zijn toch te groot. De keus valt op een dikke trui en de bodywarmer en we vertrekken. Wanneer we onder de brug op de Koppenberch doorkomen en onderaan de dijk het complex oplopen weten we het al. De wind die op de IJsselkade nog voor een onaangenaam gevoel zorgde, wordt hier tegengehouden door de wilgen en populieren in het moeras en de zon die tussen de stapelwolken door schijnt doet de rest. We komen op de tuin en zien dat de zaadjes die we vorige week hebben gezaaid, allemaal uitgekomen zijn en wanneer we met elkaar alles hebben bekeken wat er al aan het uitlopen is, komt het klapstuk van de dag: De Eldense blauwe staat in volle pracht te bloeien en het vogelhuisje dat we vorige week hebben neergezet is bezet! Voor zoiets moois hoef je niet op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Waar Vincent van Gogh in Arles een van zijn mooiste schilderijen van maakte, vind je gewoon hier in Doesburg op je eigen tuin.

Toch liever schoffelen dan spuiten

Ultimaingezonden door Henk Hoogink

Dat ook Ecostyle producten op de markt brengt die niet altijd even goed zijn voor het milieu wordt duidelijk uit het volgende artikel dat op 26 april in de Volkskrant werd gepubliceerd. Hierin wordt besproken dat Ultima onkruidverdelger de stof maleïnehydrazide (MH) bevat die dan wel snel wordt afgebroken in de grond, maar dat afbreken in het oppervlaktewater langer duurt. MH is schadelijk voor insecten en waterleven. Dat Ultima ten opzichte van andere onkruidbestrijders een stuk minder slecht voor het milieu is, is een feit. Toch adviseert het kennis en adviesbureau voor landbouw CLM om lekker te schoffelen en te wieden in plaats van spuiten. Voor een PDF van het artikel klik hier

Beurs Groene Passie 2013

Van het secretariaat

Logo groene passie 2013Tuinders die dit jaar naar de vakbeurs willen, kunnen vast ruimte maken in hun agenda voor Groene Passie. Ook dit jaar is deze beurs weer in de Americahal in Apeldoorn en wel op 22,23 en 24 november.

Zie www.groenepassie.nl

Wasknijper als label

geleerd van Gonnie

IMG_4672 (Medium)Leuk, goedkoop en handig: wasknijpers om de naam van poot- en zaaigoed op aan te geven. Een (tonkin)stokje in de grond, daaraan een houten wasknijper met daarop met een fijne viltstift de naam van de plant geschreven. Je ziet het al, het nichtje dat straks de radijs mag oogsten heet……

IMG_4667 (Medium)

 

 

Nog een oplossing wanneer je bakjes zaaigoed hebt en wilt aangeven wat er gezaaid is: knip een leeg melkpak aan stroken, schrijf op de geplastificeerde binnenkant de naam van het zaaigoed en prik in de grond. Het strookje melkpak blijft lang genoeg leesbaar totdat de plantjes groot zijn.

Neonicotinoïden

Naar aanleiding van een artikel van Tomas Vanheste

Dit is de verzamelnaam van een aantal bestrijdingsmiddelen tegen schadelijke insecten zoals onder andere luis en witte vlieg op gewassen. Ook al spuit je het gif niet zelf op je planten, toch komt het in veel zaken voor. Veel zaden worden er mee behandeld, het wordt ook gebruikt om te zorgen dat ongedierte in potgrond geen kans krijgt. Ook bloembollen worden er vaak in gedoopt. En bijvoorbeeld één doosje mierenpoeder bevat genoeg van het spul om driekwart van alle bijen in Nederland te pakken te nemen en komt het spul eenmaal op of in de grond, regent het vanzelf het grondwater in of komt in het oppervlaktewater terecht.

DodeBijHet instorten van bijenkolonies in heel de Verenigde Staten, Europa en China. De massale sterfte van kikkers in meertjes in de Sierra Nevada. De woekering van infecties onder de Japanse rijstvis. De kaalslag onder vleermuizen. De dramatische daling in het aantal weidevogels.

Al dit leed brengt de Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes in verband met een nieuw type pesticiden, de neonicotinoïden.
Deze middelen zijn sinds de jaren negentig big business. Hun grote voordeel voor boeren en tuinders: je hoeft ze niet over het land te spuiten, maar je kunt ze als coating op plantenzaadjes aanbrengen. Maar volgens Tennekes is hun grootschalige verspreiding op gewassen en in het oppervlaktewater de opmaat tot een ecologische ramp. De toxicoloog uit Zutphen vond een werkingsmechanisme dat ervoor zorgt dat chronische blootstelling aan neonicotinoïden al bij zeer kleine hoeveelheden fnuikende gevolgen heeft. Neurologisch onderzoek wijst uit dat het zenuwgif zelfs de ontwikkeling van de menselijke foetus kan aantasten. (Noot redactie:In Japan is onlangs een studie afgerond die neonicotinoïden in verband brengt met een verminderd IQ, ADHD en andere hersenafwijkingen) Samen met wetenschappers uit Engeland en Australië publiceerde Tennekes onlangs een alarmistisch artikel in het Journal of Environmental Immunology and Toxicology. ‘Dit artikel is een wake-upcall voor de wereldautoriteiten, milieuagentschappen en wetenschappers,’ besloten de auteurs.

Voor het hele artikel zie: http://www.vn.nl/Archief/Samenleving/Artikel-Samenleving/Dode-bij-stille-lente.htm

Ook is aandacht besteed aan dit onderwerp in het programma Radar, zie : http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/22-04-2013/pesticiden-en-bijensterfte/?p=1

Als eerste tuincentrum heeft Tuinland heeft naar aanleiding van de uitzending van Radar alle bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden uit de schappen gehaald. Waarschijnlijk zullen nog een aantal dit voorbeeld volgen. Het gaat om de volgende artikelen:

 • Bayer Admire®
 • Bayer Baytion Knock-out mierenpoeder
 • Bayer Calypso®
 • Bayer Gazon-Insect
 • Bayer Lizetan®
 • Bayer Mieren
 • Bayer Mieren en Kruipend ongediertespray
 • Bayer Piron ®
 • Bayer Verigal®
 • Pokon Hardnekkige insecten STOP
 • Pokon Kruipende insecten en wespen STOP
 • Pokon Luizen STOP
 • Pokon Mieren STOP
 • Pokon Muizen STOP
 • Pokon Schimmel STOP

Alvast voor de zomer. Om je vingers bij op te eten!!!!!

Door Peter

gazpacho1Op het warmst van de dag, na het snoeien van de waterloten uit de oude citroenboomgaard en het herstellen van de terrasmuren van een oude finca in de bergen van Andalusië, kwam het bij de middagmaaltijd nog wel eens op tafel. Gazpacho met een goed stuk zelfgebakken brood erbij en daarna…… tijd voor de siësta!

De koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fijn te maken en er dan koud water aan toe te voegen. Normaal moet je Gazpacho opdienen in houten kommen en wordt het met een houten lepel gegeten. Tegenwoordig is bijna elke keuken voorzien van een blender of staafmixer. In de rubriek recepten een tweetal recepten voor een Spaanse koude soep. Lekker makkelijk te maken, ook een dag van tevoren kan en om je vingers bij op te eten. Heerlijk op een warme dag na hard werken op de tuin. Twee recepten voor koude Spaanse soep vindt u hier.

Koningslinde

Koningslinde DoesburgVan een oplettende krantenlezer

Om nog even terug te komen op het artikeltje over het aantal boompalen in de vorige nieuwsbrief de bijgaande foto. Inderdaad…goed geteld…3 stuks…..

Voor het planten van de boom had de burgemeester, naast Carla Bekken als de voorzitter van Doesburg en Oranje ook een inwoner van de wijk Beinum uitgenodigd. Jonelle Langenbach mocht daarom ook de schep ter hand nemen, nadat zij een koker met een herinneringsoorkonde in de grond had laten zakken. In de hoop dat de boom een lang leven zal hebben op deze bijzondere plek werd onder het toeziend oog van het publiek wat de regen had getrotseerd tot het daadwerkelijke planten over gegaan. Binnenkort wordt er rond de boom een fraai hek geplaatst met een tekstbordje.

Euro 95 nekt grasmaaiers

Theo reikte dit artikel aaneuro 95

Een ramp dreigt voor de Nederlandse hobbytuinier. Terwijl de eerste zonnestralen het gras in de tuin eindelijk doet groeien, zijn veel motormaaiers niet meer aan de praat te krijgen. Oorzaak: de bio-ethanol die wordt toegevoegd aan onze benzine.
“Stroop”, noemt Willem de Groot, handelaar in tuinmachines, de kleverige smurrie die in toenemende mate de benzinetankjes van motormaaiers en motorzagen van zijn klanten verstopt, waardoor ze niet meer willen starten.
“De euro 95-benzine in de tankjes bederft in de maanden dat de machines ongebruikt in de schuur staan. Als je in het voorjaar het motortje voor het eerst wil starten, raken de leidingen direct verstopt”, weet De Groot.
Andere reparatiediensten herkennen de problemen. “Euro 95 verzeept en daar kunnen storingen door optreden”, zegt reparateur John Kuijper uit Utrecht.
Volgens De Groot wordt het bederf veroorzaakt door de bio-ethanol die aan de benzine wordt toegevoegd. Het wetenschappelijk onderzoekscentrum TNO bevestigt dit. “De houdbaarheid van de brandstof neemt af door ethanol”, aldus een TNO-woordvoerster.
De Groot adviseert ervoor te zorgen dat de tank aan het eind van het seizoen leeg is. “Gewoon de motor laten draaien totdat alle milieuvriendelijke benzine op is”, knipoogt hij.

54 inplantenSedumdak materialenopslag

Hemelvaartsdag was het dan zover. Lekker weer met het zonnetje erbij. Het plan lag al een tijdje klaar en alle materialen zijn bij elkaar verzameld. Nog een hele puzzel. Internet staat vol met artikelen en spullen voor een sedumdak maar een huisje een dak van slechts tien vierkante meter komt niet voor. De meeste spullen zijn gemaakt voor grotere daken en 59 passen en metenonbetaalbaar in kleine oplages. Dan maar zelf alles bedenken. De oplossing die werd gevonden om de plantjes het dak op te krijgen was eenvoudig en kostte alleen wat meer werk. Van plaatjes golfkarton werden 48 platte doosjes gemaakt die werden gevuld met potgrond en substraat. De doosjes zijn daarna ingeplant met sedumstekjes en ook werden nog verschillende soorten sedumzaad erbij ingezaaid. 56 water gevenDan de doosjes allemaal netjes op het dak gezet waar de rand van is verhoogd en wanneer alles op de plek staat, gieters water naar boven. Lekker sproeien en verder afwachten wat de plantjes gaan doen. Over een jaar is het karton vergaan en zijn de wortels van de sedum genoeg ontwikkeld om zichzelf op de plek te houden. Alweer een klus waar, met de uitvoering ervan, Wilma , Anneke, Yosri, Paul en Peter een dag mee aan de slag zijn geweest. Nu nog een keer een dag plannen om het huisje voor de tweede keer beitsen en we kunnen weer jaren vooruit.

57 een kant klaar

 

 Concept-notulen jaarvergadering 2013

Van het secretariaat

De concept-notulen van de 32e jaarvergadering zijn op de ledenpagina geplaatst onder de kop “documenten 2014”

Punt Ooi ingezaaid

40 Veel harkenVrijdagmiddag 24 mei kwam op locatie Ooi-Koppenberch een ploegje werkers bij elkaar. De laatste eindjes van het project worden die middag aan elkaar geknoopt. Het stuk terrein onder aan de dijk was de afgelopen week door verschillende leden voor een groot gedeelte onkruidvrij gemaakt. Nu nog een keer het laatste onkruid eruit, goed vlak harken, tussen de meidoorn schoffelen, met de bosmaaier de kant bijwerken en het bijenmengsel dat de Imkervereniging Doesburg ter beschikking heeft gesteld kan ingezaaid.42 Zaaigoed Het bestaat uit verschillende drachtplanten en is een bloemenmengsel van ecologische teelt met Boekweit, Borage, Dille, Ganzebloem, Kaasjeskruid, Klaproos, Korenbloem, Mosterd, Phacelia, Bladrammenas, Goudsbloem en Karwij.

Aan de andere kant van het pad naar de ingang is een overgang naar het moerasgebied en wordt de beplanting wat wilder. Daar worden Nederlandse bijzondere planten en bloemen gezaaid en gepoot.43 Boeren zaaien voort....Theo, Paul, Dick, en Peter, bedankt voor al het werk deze middag. Vanaf nu is het zaak dat de zaden en planten het, met behulp van wat warmer weer en af en toe een buitje regen, zelf goed gaan doen en dat het stukje terrein in het algemene onderhoudsschema opgenomen wordt. Nogmaals willen we alle mensen van NLdoet, werkers uit de vereniging, Leefbaarheidsfonds Woonservice IJsselland, Oranjefonds en Imkervereniging Doesburg bedanken voor hun inzet of bijdrage aan het geheel.

44 Resultaat

Volgende nieuwsbrief

van de redactie

In de volgende nieuwsbrief zal onder andere aandacht worden besteed aan wat tips om biologisch te tuinieren, ook het bestrijden van slakken zal aan de orde komen. Aan het recept van de veldsoep die samen met een schijf meloen en brood op zaterdag 8 juni bij de St. Maartensmaaltijd in de kerk wordt geserveerd zit een “Volkstuintintje” Kom die dag proeven in de kerk bij Peter en kijk meteen bij Wilma  op de curiosamarkt. Dezelfde dag zijn de Hanzefeesten. In de volgende nieuwsbrief meer over de veldsoep.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.