Nieuwsbrief: november 2012

Volkstuinders Vereniging in Doesburg

Najaarsbijeenkomst 8 november.
van het bestuur:
Zoals in de vorige nieuwsbrief al is vermeld zal de najaarsbijeenkomst van de Volkstuindersvereniging worden gehouden op donderdag 8 november om 19.30 uur in zalencentrum “de Onderbouw” aan de Juliana van Stolberglaan.

Vervangen bosmaaier:
door Wilma:
Half oktober is het dan zover, de eerste aankoop van het sponsorgeld van het leefbaarheidfonds van “Woonservice IJsselland” wordt gedaan.
Bij Welkoop Toldijk wordt een professionele STIHL bosmaaier gekocht, zodat in de toekomst de locaties er weer prima en gekort bij komen te liggen.
Zoals misschien niet bij iedereen bekend is, worden bij Welkoop, als enig grootwinkelbedrijf in Nederland, ook STIHL en STIGA verkocht met alle professionele service die daarbij hoort.
Peter Weenk geeft uitleg en een korte demonstratie van het apparaat en doet de vereniging nog wat extra pakjes maaidraad cadeau.

“Woonservice IJsselland “ namens ons allemaal hartelijk bedankt!!!

Nieuwe Tuinders:
door Dick:
Afgelopen maand zijn er weer een aantal aspirant-leden geweest die op een tuin kunnen starten.
Op de Bolwerken is tuin 17 b overgegaan naar mevrouw Marian Nansing.
Op de Hoge Linie Heeft Herman Bisselink wegens gezondheidsproblemen zijn tuin moeten opzeggen. Op deze tuin gaat Cathy Bakker starten. Zij zal samen met Sylvia Lina tuin nummer 6 gaan bewerken.

Sedumstekjes
door Peter:
Op de advertentie op de website waarin gevraagd werd om Sedumstekjes heeft Anneke Verweel gereageerd.
Er staan nu 114 stekjes lekker warm bij haar in de vensterbank.
Anneke alvast bedankt!
Ook Edward van der Beek heeft aangeboden om in het voorjaar stekjes ter beschikking te stellen die bij hem thuis op het dak van de schuur groeien
We kunnen nog meer stekjes gebruiken voor het Sedumdak van de materialenopslag. De stekjes zullen in het voorjaar van 2013 op het dak van de opslag geplant gaan worden.
We vragen dus of er nog andere tuinders zijn die stekjes hebben of kunnen maken.
Graag een mailtje naar info@volkstuindoesburg.nl
of naar Peter en Wilma

Volks Tuin Vakbeurs Groene Passie
van het secretariaat:

www.groenepassie.nl  is de link naar de aankondiging van de aanstaande Volks Tuin Vakbeurs die  op 22, 23 24 & 25 november in de Americahal in Apeldoorn gehouden zal worden.
Op de najaarsvergadering zal deze beurs uitgebreid aan de orde komen.
Onder andere zal worden gekeken of we als tuindersvereniging gezamenlijk naar deze beurs kunnen/willen gaan.

ComposterenVolkstuinders Vereniging in Doesburg compost  (Drie)dubbele compostbak
door Peter:
Het maken van een (drie)dubbele compostbak hoeft niet al te duur te zijn wanneer je pallethout gebruikt
Een driedubbele compostbak is erg handig, het ene jaar gebruik je de ene bak en het jaar daarop de andere.
De derde bak wordt gebruikt voor compost die gereed is, maar nog niet wordt gebruikt.
Zo krijg je compost die altijd minimaal twee jaar heeft kunnen rijpen.
Zeef aan het begin van het seizoen de gerijpte bak compost en gebruik die in de tuin.
In onze tuin hebben we 3 bakken naast elkaar.
Voor een vrolijke aanblik planten we in het voorjaar tussen de latten van de bakken waar al compost inzit, eenjarige zomerbloeiers zoals bijvoorbeeld Oost-Indische Kers, Surfinia’s of Lobelia’s. Je kan er natuurlijk ook balkonbakken aanhangen.

Lees verder op de pagina tips en tricks: Composteren (drie)dubbele compostbak

Gesuikerd fruitHeerlijk gesuikerd fruit
door Wilma:
Voor de mensen onder ons die wat ouder zijn misschien nog een oude bekende.
De snoep van Haribo en Albert Heijn heeft deze delicatesse verdrongen maar de pure smaak is onovertroffen.
Maar ja daar komt het……je moet er wel wat voor doen…
Op vakantie in Frankrijk kwamen we in een Auberge waar de koks deze traditie hooghouden en nog steeds de oude recepten van de familie bereiden.
In een afgelegen dorp op een berg, met alleen een eigen groentetuin in de buurt, hebben we heerlijk gegeten met als grote verassing aan het eind van de maaltijd de snoepjes die geserveerd werden bij de koffie.
Ouderwets lekker en puur natuur. Echt iets om zelf eens te maken. Op naar de keuken dus en in het beste Frans met handen en voeten het recept gevraagd en gekregen.

Lees verder onder recepten: gesuikerd fruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.