Nieuwsbrief 56 –mei 2017

Stukje van de voorzitter

Beste tuinvrienden,
Bij deze wil ik het afgetreden bestuur, Wilma, Peter en Dick nogmaals bedanken voor al hun inzet voor de moestuin vereniging!
Daarnaast wil ik jullie ook bedanken voor het uitspreken van het vertrouwen in het nieuwe bestuur tijden de algemene ledenvergadering. Ik hoop als voorzitter dat ikzelf en de overige bestuursleden de bestuurszaken en alles wat erbij komt kijken net zo goed gaan uitvoeren als het afgetreden bestuur. Het 2e deel van de vergadering zie ik dan ook als een wijze les voor de toekomst. Onze doelstelling blijft dat plezierig tuinieren voor iedereen voorop moet staan! Dit uiteraard wel binnen de kaders van het tuin/huishoudelijk reglement.
Mochten jullie vragen of tips hebben voor het nieuwe bestuur horen wij het graag.
Met vriendelijke groet,

Gerrit Schenkel, voorzitter
Namen nieuwe bestuursleden:
Voorzitter : Gerrit Schenkel
Penningmeester : Robert Klein Wassink
Secretariaat : Anneke Verweel / Corrie Dekker
Klussen : Tom Kuipers
Bij vragen: probeer eerst met de opzichters van de tuin te praten. Eventueel neemt hij/zij contact op met het bestuur. Bij uitgiftes van nieuwe tuinen is altijd iemand van het bestuur en een opzichter betrokken.

Wat te doen in mei?

. genieten van de blauwe regen
. druif aanbinden
. tulpen die uitgebloeid zijn afknippen
. zaailingen verspenen
. vogelnetten spannen over de bessenstruiken
. de eerste oogst raapsteeltjes, radijs en / of rabarber oogsten
. zaaien in de volle grond: bonen, bietjes, broccoli, bloemkool, spruiten en schorseneren
. bezoeken kwekerij Het Houten Huis in Zaltbommel. Deze verkoopt boompioenen van 14 april t/m 6 mei van 10.00 tot 16.00
. reis naar Eibergen en bezoek de kruidenhof te Mallum. Open van di t/m zo van 13.30 – tot 15.30
. nog t/m 21 mei is het lentepark Keukenhof in Lisse te bezoeken. Het thema dit jaar is ‘Dutch Design’
. naar het gratis Food Festival Lepeltje Lepeltje in Apeldoorn. Deze vindt plaats van 5 t/m 7 mei van 12.00 tot 00.00
. er zijn open tuindagen op landgoed de Wiersse in Vorden. Van 25 t/m 28 mei van 10.00 tot 17.00. Entree is 6 euro 50.
De laatste tuin kun je ook van mei t/m sept bezoeken: iedere donderdag en de 1ste zaterdag van de maand. Je hoeft niet te reserveren, entree is 7 euro 50. Zeer de moeite waard mensen! De tuin is 60.000 m2… en is prachtig! Dus zorg ervoor dat je uitgebreid de tijd neemt.
Je kunt er ook een overnachting boeken (tussen 90 en 120 euro) , je mag dan tussen 10.00 en 12.30 de tuin in. Dan moet er wel een hele speciale gelegenheid zijn… Kijk maar es op hun website: www.dewiersse.com

Werkdagen de Ooi en de Hoge Linie:

Op 22 april stond er een grote groep mensen startklaar om 9.00 om diverse activiteiten te gaan doen. Er is goed gewerkt: de paden zijn gelijk gemaakt met zand, de meidoornheggen gesnoeid, de compost onder de heg verspreid, een hek van wilgen gevlochten, de schuur opgeruimd, de hazelaar gedund en dan vergeet ik hopelijk niemand. Een prima dag met prima koffie en soep. Iedereen bedankt voor je inzet!
Op 6 mei zal er op de Hoge Linie ook een werkdag zijn. Kom allemaal en maak er een gezellige en zinvolle ochtend van. Opgeven via : info@volkstuindoesburg.nl of bel met Gerrit Schenkel: 06-22206536

Opzetten mailgroep:

Henk Hoogink nodigt alle mensen die daar behoefte aan hebben zich op te geven voor een mailgroep. Die bestaat uit leden van onze vereniging die wat intensiever nieuws en vragen willen delen. Als je bijvoorbeeld teveel boerenkoolplantjes hebt, je hebt compost over of je wilt samen op pad om foto’s van een tuin te maken. Heb je interesse? Mail naar:h.y.hoogink@wxs.nl

Recepten:

1. Rabarberkoek van het bakblik
Dit heb je nodig:
 600 gram rabarber
 200 gram suiker
 250 gram boter
 1 pakje vanillesuiker
 5 eieren
 zout
 400 gram bloem
 1 pakje bakpoeder
 80 gram suiker
 1 tl kaneel
Zo ga je te werk:
Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in circa 2 cm grote stukken. Roer de zachte boter met de suiker en vanillesuiker tot een schuimig geheel. Voeg achter elkaar de eieren toe en een beetje zout. Voeg de bloem bij het bakpoeder en meng het vervolgens door de botermassa. Leg bakpapier op een bakblik en verdeel het deeg erover heen. Leg de stukken rabarber erop. Meng 80 gram suiker met de kaneel en strooi dit over de koek heen. Bak de koek in de voorverwarmde oven bij 175° C in het midden van de oven ca 40 minuten.
2. Soep met raapstelen
Maak deze frisse soep van vers geoogste raapstelen. Dat is weer eens wat anders dan de bekende stamppot.
Dit heb je nodig:
 1 ui
 1 teentje knoflook
 scheut olijfolie
 1 l bouillon
 400 g doperwten (diepvries)
 100 g raapsteeltjes
 125 ml crème fraîche
 zachte geitenkaas, hoeveelheid naar smaak
Zo ga je te werk:
1. Snipper ui en knoflook fijn en fruit ze in wat olie.
2. Voeg de bouillon, 300 gram doperwten en de raapsteeltjes toe (houd een paar blaadjes achter voor garnering).
3. Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken.
4. Haal de pan van het vuur en maal de soep glad met een staafmixer.
5. Roer er de rest van de doperwtjes en de crème fraîche door en laat de soep nog 5 minuten doorkoken.
6. Garneer de soep met wat gebrokkelde stukjes zachte geitenkaas en enkele verse blaadjes raapsteeltjes.
Met dank aan: Landleven en Groei&Bloei

Over compost en dergelijke…

Kleigrond is een zware grond die soms moeilijk te bewerken is. Hij plakt als het nat is en wordt keihard bij droog weer. Je kunt de grond verbeteren door ieder jaar compost toe te voegen. Op deze manier: of je strooit een laag over de bedden of je werkt de compost oppervlakkig in. Dat doe je als het niet te nat of te droog is.
In een hoek van de tuin kun je zelf een bak maken met bijvoorbeeld oude pallets. Je kunt ook met behulp van een rol gaas een tijdelijke bak maken. Graaf het gaas 30 à 40 cm in.
Composttips
 Klein (gehakseld) materiaal composteert sneller
 Zorg voor voldoende ventilatie en vocht
 Zet de composthoop eens in de 2 maanden om
 Kies een plek in de halfschaduw
 Vermeng nieuw materiaal met grond of compost
 Een hoop met verschillende soorten afval composteert sneller
Niet op de composthoop:
 Vlees of vleesproducten
 Melkproducten en hele eieren
 Gekookt voedsel
 Zaadonkruid
 Menselijke uitwerpselen
 As van houtkool of steenkool
 Zaagsel van behandeld hout
 Zieke planten
 Sigaretten of sigarettenas
Wél op de composthoop:
 Tuinafval zoals blad en naalden
 Takken (bij voorkeur in kleine stukjes of versnipperd)
 Gras (vermengen met stro, hooi of zaagsel)
 Mest van kleine huisdieren (geen kattenbakkorrels)
 Groente- en fruitresten
 Eierschalen
 Koffiedik en gebruikte theezakjes
 As uit de open haard (met mate)
 Zaagsel van onbehandeld hout

Nieuwe leden

Zoals u op de ledenvergadering al gehoord en gezien heeft : er is sinds kort een nieuwe flyer gemaakt om uit te delen aan vrienden, familie en andere bekenden uit Doesburg. We hopen dat er al vele folders zijn uitgedeeld en dat we binnenkort de wachtlijst van onze vereniging weer kunnen aanvullen.
Met datzelfde doel zal ook op de Hanzedag op 10 juni de VViD met een kraam staan. Er zijn een aantal leden al druk met het opkweken van tomaten, trostomaatjes, pepers, stokrozen en pompoenplantjes. Deze worden verkocht op de kraam. Er zullen ook diverse kruiden-babyplantjes in de verkoop gaan. Net als zaden van klaproos, papaver, ipomoea, kaasjeskruid en blauw maanzaad. Ik zou zeggen: bent u in de buurt: kom dan vooral even langs! En koop ten gunste van onze vereniging. Er is ook verse rabarber. Komt allen.
Gelukkig gaven zich al een aantal mensen op tijdens de vergadering op 12 april j.l.. Maar ik ben nog op zoek naar een drie- of viertal mensen die een paar uur achter de kraam willen staan. Geef u op: www.c.dekker331@upcmail.nl Alvast bedankt!
Tot de volgende nieuwsbrief!
Veel plezier op de tuin.
Door Corrie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.